Kada i zašto ugraditi zubni implantat

Kada i zašto ugraditi zubni implantat

Kada i zašto ugraditi zubni implantat,

Sabina Zahirović Travaš, dr. dent. med.

Gubitkom jednog ili više zuba, nije narušena samo estetika nego i funkcija žvačnog aparata, što uvelike utječe na opće psihofizičko stanje organizma. Iz tog razloga potrebno je težiti nadomještanju izgubljenih zuba. Zubni implantati su jedno od mogućih rješenja koja se sve više koriste u svakodnevnoj modernoj stomatologiji.

Zubni implantat je titanski vijak konusnog oblika koji se ugrađuje u kost kao zamjena za korijen zuba što nedostaje. Biokompatibilan je i srasta s kosti (proces oseointegracije). Na njega se ugrađuje suprastruktura (abutment) i na kraju krunica.

Prednost nadomještanja izgubljenih zuba implantatima je u tome što se zdravi zubi ne moraju brusiti kako bi se napravio most (kada inače nedostaje jedan zub, potrebno je brusiti dva susjedna zuba da bi se napravio most od tri zuba - dva nosača i jedan međučlan). Kod potpuno bezube čeljusti, moguće je napraviti fiksni protetski nadomjestak već na 4 implantata konceptom "All on 4" ili napraviti sidrišta za totalnu protezu koja stabiliziraju protezu i onemogućavaju micanje proteze kod žvakanja, govora, smijeha... Samim time pacijent se osjeća puno ugodnije i sigurnije.

  1. korak Pregled pacijenta, cijele usne šupljine, saniranje karijesa i uspostavljanje dobre oralne higijene koja je jedan od osnovnih preduvjeta uspjeha implato-protetske terapije. Pušenje i neke teške sistemske bolesti mogu biti relativna ili apsolutna kontraindikacija za ugradnju implantata.
  1. korak Procjena stanja koštane mase analizom RTG snimka ili CBCT (CONE BEAM kompjuterizirana tomografija) koja je preciznija i daje 3D sliku pa se poštujući anatomske i morfološke strukture sa sigurnošću može isplanirati točna dužina, promjer i položaj pojedinog implantata za optimalnu rekonstrukciju zuba.

Jedan od najčešćih problema s kojima se stomatolozi susreću prilikom planiranja terapije jest nedostatak kosti. Gubitkom zuba kost se resorbira i smanjenje volumena ponekad je toliko da se jednostavno ne može ugraditi implantat. Međutim, danas se koštana masa vrlo uspješno nadograđuje metodom GBR (guided bone regeneration), autolognim transplantatom ili umjetnom kosti.

Kod maksile se radi i podizanje dna maksilarnih sinusa uz dodatak umjetne kosti.

Često se kod dodavanja kosti, ako je nemoguće postići primarnu stabilnost implantata, odgađa implantacija na barem šest mjeseci.

3.korak  Ugradnja implantata. Radi se pod lokalnom anestezijom, malim kirurškim postupkom.

Postoje dvije tehnike:

Flap tehnika - prvo se napravi rez na području implantacije, prikaže se površina kosti, i onda se kalibriranim svrdlima određenih promjera i dužina napravi ležište za implantat, ugradi se implantat i režanj se ponovo zašije na mjesto tako da prekrije implantat.

Flapless - implantat se ugrađuje kroz meka tkiva u kost, bez odizanja režnja.

Nakon implantacije potrebno je pričekati oseointegraciju prije nego se implantat optereti. Ovisno o kosti i položaju implantata , za donju čeljust se čeka 3 mjeseca, a za gornju 6 mjeseci.

  1. korak Otvaranje implantata, uzimanje otisaka i izrada definitivnog protetskog nadomjestka.

Implantati su zamišljeni kao vrlo dugoročno, čak i doživotno rješenje, ali je potrebno voditi računa o izuzetno dobroj oralnoj higijeni, redovitim kontrolama kod stomatologa koji može na vrijeme spriječiti probleme koji mogu nastati najčešće u vidu periimplantitisa (upale tkiva oko implantata što za posljedicu ima resorpciju kosti oko implantata, a to na kraju dovodi do gubitka samog implantata). Moguće je po potrebi zamijeniti sam protetski dio - krunicu, most, protezu ukoliko on više ne udovoljava estetskim i funkcionalnim potrebama.

Za obostrano zadovoljstvo, pacijenta i terapeuta, neophodna je dobra komunikacija, povjerenje i redovite kontrole kako bi blistav osmjeh bio trajan ukras osobnosti.


Ispis   E-mail

confident logo boja crno bijeli

Your smile is your ID

ConfiDENT team d. o. o.
Zametska 33, Rijeka

Telefon:  385 51 302 444

Radno Vrijeme

Ponedjeljak : 14.00-20.00
Utorak : 14.00-20.00
Srijeda : 8.30-14.00
Četvrtak : 14.00-20.00
Petak : 8.30.-14.00

Izvan radnog vremena i vikendom po dogovoru